ZPM
De Haan / zee
Ze waren minder bekend,
of ze hadden iets speciaals. (Of beide ! ! !)
IMPRESSIE'S
Periode 1959 - 1966

Een speciale figuur was ongetwijfeld "Gustje".
Hij hield zich voornamelijk bezig met het verzorgen van de toenertijd aanwezige dieren, waaronder varkens, schapen, konijnen en het best gekende exemplaar: "Juul de ezel".
     Bovendien was Gustje manusje van alles, en werd ingezet om meestal de vuile en vieze karweitjes op te knappen.
     Elders op deze site van Marc zijn verschillende topics (uit de 70-er jaren) gewijd aan de aanwezigheid van dieren in het ZPM. De beschrijvingen kunnen echter op geen enkele wijze de vergelijking doorstaan met de toestand die ik kende einde de jaren vijftig.
     Ik denk ook niet dat de toen gekweekte dieren bedoeld waren als attractie-item voor de kinderen of als bewoners van een kinderboerderij, wellicht met uitzondering van "Juul". Ze waren namelijk voor de consumptie bedoeld. Gevogelte en konijnen vonden hun weg naar de eetplaats van directie- of kaderleden die konden genieten van een echt fijne keuken. Overigens, de meer eenvoudige maaltijden die het personeel werden aangeboden waren altijd van een heel goede kwaliteit, in tegenstelling tot wat de kinderen spijtig genoeg soms voorgeschoteld kregen.

Een beeld van Gustje in de (oude) bar van het ZPM. Hij was relatief klein van gestalte, gezicht getaand en gerimpeld door het leven in openlucht, knoestige handen als koolschoppen zo groot. Hij was een type dat zonet uit een schilderij van Permeke kon zijn gestapt.
minder_bekend-02a
De dierenverblijven bestonden uit een reeks weinig aantrekkelijke, ruw in elkaar getimmerde kooien en kisten, in de grootste wanorde her en der opgesteld.
Toch was het een aantrekkingspool voor de (kleinere ?) kinderen, die zich nooit lieten pramen om een kijkje te gaan nemen naar "de beestjes".
minder_bekend-04a minder_bekend-04b
De aanblik van de dieren was niet echt hartverwarmend.
minder_bekend-06a minder_bekend-06b minder_bekend-06c
In 1964 werd in De Haan de 100-jarige "Metje Ketels" gevierd en trok een groots opgevatte huldestoet naar Vlissegem. Gustje met Jules waren ook van de partij.
En neen..., Jules moest die camion geen 4 km ver voorttrekken, hij moest maar doen "alsof". Ook dat was nog teveel, want 90% van de afstand heeft de camion Jules voortgeduwd.
minder_bekend-08a minder_bekend-08b
Een heel andere figuur was Fons Laverge.
Hij is een tijdlang tewerk gesteld als opvoeder in de "Sectie C" bij de adolescenten. Hij woonde samen met zijn vrouw boven in de mansardekamers.
Fons was artiest in hart en nieren. Hij maakte schilderijen in een heel eigen stijl. Met zijn opgewekte karakter, nooit verlegen om een grap of een grol uit te halen, zijn volslagen gebrek aan discipline, zich van niets of niemand aantrekkend, leefde hij in het preventorium als god in frankrijk.
Hij was de initiatiefnemer voor het optrekken van het gebouwtje "Allergia", met de jongens van de "C" door wie hij op de handen werd gedragen.
Kenmerkend voor hem was zijn kronisch geldgebrek: wat hij in het preventorium verdiende was in de kortste keren opgebruikt aan verf en schildersmateriaal. Op een bepaald ogenblik is hij uit het preventorium vertrokken om zich te vestigen in het waalse kunstenaarsdorp Chaumont-Gistoux.
De foto's tonen Fons in zijn 2CV-tje (zijn enige bezit buiten zijn authentiek legerbrilletje), Fons aan het schilderen, en enkele afbeeldingen van zijn werken waaronder een zelfportret.
minder_bekend-10a
minder_bekend-11a minder_bekend-11b
minder_bekend-12a minder_bekend-12b minder_bekend-12c
"Filemon" van de bar.
Deze foto's behoeven geen verdere uitleg. Filemon (de foto rechts), en zijn collega links, waren opdieners van de maaltijden in de personeelsrefter en moesten tevens de bar uitbaten.
Geen enkel personeelslid was veilig voor de schier onafgebroken stroom amusante verbale plagerijtjes van Filemon waarmee hij iedereen op de korrel nam, en dit in het platste Gents dialect dat maar mogelijk is. Er was niets dat hem ontging of waarop hij niet met een fenomenale assertiviteit ludieke uitleg of kommentaar kon te geven.
Aan zijn collega (foto links) heb ik minder herinneringen, maar de persoon in de achtergrond die zo wantrouwend naar de camera kijkt is de haarkapper die geregeld de haardossen kwam bijwerken (Coiffeur Gustave).
special-008a.jpg - 52kb special-008b.jpg - 41kb


Laatste aanpassingen van deze pagina.
Inhoud: oktober 2006   -   Lay-out: oktober 2006
Pagina-Status : In opbouw