ZPM

De Haan / zee
Sensatie viel soms letterlijk uit de lucht... IMPRESSIE'S
periode
1959 - 1966

Wat had Alexander toch met "vliegende machienen" ???
Naast een heuse luchtshow voor de kinderen (en personeel) van het prevent, viel ook bezoek soms letterlijk uit de lucht.


Een "echte" (weliswaar beperkte) air-show op het strand van De Haan, ter hoogte van het Zeepreventorium. Uitgevoerd door het leger, met lichte lesvliegtuigjes. Ik denk dat het in 1964 was, maar kan er een jaar naast zitten.
De vliegtuigjes waren gestationeerd en stegen op vanaf de Ringlaan Noord/Zuid van de toenertijd pas aangelegde en nog onbebouwde verkaveling tussen De Haan en Klemskerke(dorp).


Eens boven het strand, scheerden ze enkele keren laag over het zand, onder een touw door dat met lange stokken in de hoogte werd gehouden.


Na nog een spectaculaire actie van een militair met vlammenwerper...


...werden ook enkele parachutisten gedropt. Eéntje kwam er pardoes tussen de kinderen terecht, die het spektakel van op de duinen volgden. Hij mocht zich verheugen in een ongemeen grote belangstelling van het jonge (en oudere) publiek.


De materialen, nodig voor de uitvoering van de "show" werden met een helikopter van op het terrein van het preventorium naar het strand overgevlogen.


- 2 -
Een andere keer landden deze twee komieken met hun helikopter op het strand (Ik ben vergeten ter gelegenheid van welk evenement.) Ook toen waren de kinderen als toeschouwers aanwezig in de duinen.
De landing ging niet echt vlekkeloos: het leek wel alsof de toestellen werden bestuurd door dronken piloten. Zo bleven ze zich ook gedragen, toen ze waggelend het strand verder opkwamen om via de tunnel naar het preventorum te verdwijnen.Laatste aanpassingen van deze pagina.
Inhoud: juli 2006   -   Lay-out: juli 2015
Pagina-Status : Voltooid