www.uitkerke.be HERALD OF FREE ENTERPRISE Zeebrugge


FOTO: Herald of Free Enterprise

Bron Archieffoto : ( Batracius - PONERLE PUERTAS AL MAR - Luis Jar Torre )

DE NOORDZEE EIST ZWARE TOL.
Bron artikel : Vincent HERTSENS     (1-10-2006: Link niet meer aktief)

Op 6 maart 1987 verliet de veerboot Herald of Free Enterprise om 11u30 Dover, in Engeland, richting Zeebrugge. De heenreis verliep probleemloos. Het was de bedoeling dat het schip 's avonds omstreeks 17u30 terug zou varen naar Dover. De afvaart liep echter vertraging op door het groot aantal reizigers die moesten inschepen. Velen onder hen hadden geprofiteerd van een voordeelactie van de tabloid Sun.

In de vroege avond, even na 19u00, verliet de Herald dan de krappe haven van Zeebrugge, mét open boegdeuren. Eénmaal uit de haven sloeg het noodlot toe. Via de opengelaten boegdeuren aan de achterkant van het schip, dat toegang gaf tot het autodek, stroomden tonnen water naar binnen waardoor de veerboot uit evenwicht geraakte.

In minder dan een minuut kapseisde de Herald of Free Enterprise op een zandbank even buiten de haven van Zeebrugge. In het schip brak een helse paniek uit toen de stroom uitviel en het water bleef binnenstromen. Velen probeerden via losgeslagen ruiten of kapotte deuren te ontsnappen maar velen zaten als ratten in de val en verdronken of stikten.

De hulpverlening meteen na de ramp kwam bijzonder snel op gang. De ziekenhuizen van Knokke, Blankenberge en Brugge vormden het kloppend hart van de reddingsoperatie. Plaatselijke artsen en verplegend personeel waren als eerste op de plek des onheils en probeerden zo veel mogelijk mensen te redden.

Meer dan 400 mensen konden vrijwel onmiddellijk uit het schip gehaald worden, net als 50 stoffelijke overschotten. Het dodental zou pas weken nadien officieel op 197 gesteld kunnen worden, nadat het schip geborgen werd.

De Belgische premier Martens en zijn Britse collega Thatcher bezochten, net als vele leden van de Belgische koninklijke familie, slachtoffers van de ramp in de verscheidene ziekenhuizen. Ze waren vol lof voor de hulpdiensten, die zo snel na de catastrofe in gang schoten en nog honderden levens konden redden.

In haar eindejaarstoespraak later op het jaar zou de Britse Queen Elisabeth II de Belgische hulpverleners nogmaal bedanken voor hun inzet tijdens de ramp.

ZEEBRUGSE SCHEEPSRAMP MET HERALD WORDT TV-DOCUDRAMA
Bron artikel : ORO - Onafhankelijk Radionieuws Oostkust 2001 (Scroll naar 13 maart 2001)   (1-6-2012: Link niet meer aktief)
HeraldOro400.jpg : Herald of Free Enterprise ramp 13 maart 2001
De ramp met de Kanaalferry Herald of Free Enterprise die 14 jaar geleden (6 maart 1987) gebeurde bij de Zeebrugse havenuitgang vormt binnenkort het onderwerp van een belangrijke documentaire gefilmd voor de Britse commerciële omroep ITV. Het programma wordt gebracht in de reeks "National Disaster" op 21 maart 2001.

Rode draad in het docudrama zijn de herinneringen van de inmiddels journalist geworden Simon Osbourne (toen 19 nu 33), die de ramp met de Herald overleefde.

Van de 430 passagiers en 80 bemanningsleden vonden 193 mensen, waaronder 2 van z'n beste vrienden, de dood toen de veerboot een paar minuten na het vertrek uit de Zeebrugse voorhaven water schepte via de open boegdeur en in circa 45 seconden kapseisde.

Osbourne maakte deel uit van een groepje van 8 vrienden uit het plaatsje Hinckley in Leicestershire. Ze maakten de overtocht naar Zeebrugge met promotionele ticketten van £1. In het programma schildert Osbourne zeer levendig hoe de dagtrip naar België eindigde in een tragedie.

De bitterheid jegens veermaatschappij Townsend Thoresen is grotendeels verdwenen , maar toch zegt Osbourne in de documentaire "Met hun manier van doen -open boegdeuren en voertuigen niet vastgemaakt- vroegen ze gewoon om problemen. Ze wilden ook geen schuld aanvaarden en hebben zich nooit verontschuldigd."

Osbourne was bezig met taksvrije aankopen doen toen het schip omsloeg. Hij belandde in één klap bij de bar en realiseerde zich onmiddellijk dat iets verschrikkelijks gebeurd was. Toen kwam het water binnenstromen en dreef erop naar boven. Toen het water plots niet verder rees begon hij vertrouwen te krijgen dat hij het er misschien levend zou van af brengen. Na 2 uren werd hij gered en met onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis gevlogen.

ITV bazen stellen dat de reeks zeker niet bedoeld is om het verdriet weer naar boven te brengen bij de nabestaanden, maar dat het gaat om een verhaal dat moet verteld worden. Heel wat andere overlevenden van de Zeebrugse scheepsramp hebben er hun medewerking aan verleend. Sommigen praten voor het eerst tegen de media over het gebeuren.

Het programma zal op de West-Vlaamse kabel te zien zijn via ITV's Meridian TV, die in de rest van ons land echter niet wordt doorgestuurd.

HERDENKING:  1999
Bron artikel : ORO - Onafhankelijk Radionieuws Oostkust 1999

Zondag 7 maart 1999 : Precies twaalf jaar geleden stond Zeebrugge in het middelpunt van de wereldbelangstelling wegens het kapseizen van de veerboot Herald of Free Enterprise.Bij de ramp kwamen in totaal 193 mensen om het leven.
Voor het eerste werd afgelopen weekend nergens meer een officiële herdenking gehouden voor de slachtoffers.

Ook in Dover, waar veel van de omgekomen bemanningsleden woonden, was er zaterdag geen gebedsdienst.
Wel spoorde de plaatselijke BBC omroep nabestaanden en geïnteresseerden aan om bij het Heraldbrandraam in de kerk van St. Mary’s in het centrum van Dover een stil gebed te houden voor de slachtoffers.

In Zeebrugge herinneren voor de toekomst enkel nog de verhalen van de redders en de witte rozen in de Herald Memorial Garden aan de ramp met de veerboot van Townsend Thoresen.

HERDENKING:  2001
Bron artikel : ORO - Onafhankelijk Radionieuws Oostkust 2001

6 maart 2001 : 14 jaar na de ramp, op de Heraldverjaardag 6 maart, werd in Dover door meer dan 200 mensen de ramp van de veerboot herdacht. Voor het eerst sedert de ramp werden toen alle 193 namen van de slachtoffers voorgelezen.
Volgens Reverend Norman Setchell spraken de gezichten van de aanwezigen bij elke naam boekdelen...
HERDENKING:  2002
Bron artikel : ORO - Onafhankelijk Radionieuws Oostkust 2002

Zondag 3 maart 2002 : In Zeebrugge werd de 15de verjaardag van de ramp met de Herald of Free Enterprise herdacht.

Dat gebeurde in mineur, omdat de REDERIJ P&O, het HAVENBESTUUR en de STAD BRUGGE, er de voorkeur
aan gegeven hadden om NIEMAND af te vaardigen naar de herdenkingsdienst.

Daarmee zonden ze meteen een duidelijk signaal dat ze de Zeebrugse Scheepsramp en de 193 slachtoffers voorgoed willen vergeten. Tijdens de eredienst stelde de geestelijke dat de schepenen het vermoedelijk te druk hadden met Brugge 2002 om aandacht te kunnen besteden aan de Ramp met de Herald, die nochtans "een diepe wonde en een onuitwisbaar litteken" heeft nagelaten.

Een 80-tal inwoners van Zeebrugge, redders van het eerste uur, Rode Kruismensen en één familie nabestaanden van het Heraldslachtoffer K. Worsley-Smith, waren zondagmorgen present bij de herdenkingsdienst in de dorpskerk en de kranslegging in het nabijgelegen Herald Rozenmemoriaal.

Ook twee Belgische personeelsleden, die destijds voor Townsend Thoresen werkten, hielden er aan om bij de hulde aanwezig te zijn. Stad Brugge liet maandagmorgen weten dat ze niet werden uitgenodigd naar de herdenking...

Komende woensdag (de dag van de ramp) is in DOVER om 11u (plaatselijke tijd) een dienst gepland in het Centrum voor Zeevarenden (Seafarers' Centre). Nadien zullen nabestaanden om bij de havenpier bloemenkransen aan het zeewater toevertrouwen.

De Herald of Free Enterprise kapseisde in amper 90 seconden op vrijdag 6 maart 1987 om 20.05u, net voorbij de Zeebrugse havenmond. 193 mensen kwamen daarbij om het leven, 4 ervan werden nooit teruggevonden. De veerboot had 80 bemanningsleden en 459 passagiers aan boord, plus 81 auto's, 3 bussen en 47 vrachtauto's. De rederij Townsend Thoresen Car Ferries was, met haar 22 veerboten, slechts twee maanden tevoren overgegaan in handen van P&O.
HERDENKING:  2003
Bron artikel : ORO - Onafhankelijk Radionieuws Oostkust 2003
Zondag 2 maart 2003 : GEEN ENGELSE NABESTAANDEN OP HERALD HERDENKING.
    In Zeebrugge waren ruim 60 mensen present op de herdenkingshulde bij de Memorial Rose Garden voor de slachtoffers van de ramp met de Herald of Free Enterprise. Onder meer door de Brugse burgemeester werd een krans gelegd.

Voor het eerst in 16 jaar waren voor de herdenking geen nabestaanden uit Engeland overgekomen.  Bij de ramp met de Herald kwamen op 6 maart 1987 in totaal 193 opvarenden om het leven.

HERALD MEMORIAL SERVICE AT ZEEBRUGGE
Just over 100 Zeebrugge townspeople, officials and rescue workers were present this Sunday morning at the memorial service in the local church for the victims of the Herald tragedy.Afterwards 64 people attended the floral tribute at the nearby Herald Rose garden.
The Lord Mayor of Bruges was personally present, after criticism in the papers last year, when the City of Bruges failed to send any representative.
Like last year P&O was not represented but a former manager of the ferry service did attend the tribute. Two wreaths were laid at the memorial garden.
"The White Cliffs of Dover" was played during the ceremony. For the first time in 16 years no family members of British victims were present.
Leaving the port of Zeebrugge the Herald of Free Enterprise capsized in just 90 seconds on Friday March 6th 1987.
193 people lost their lives, the remains of 4 of them were never found.The vessel had a compliment of 80 crew and 459 passengers.
She carried 81 cars, 3 coaches and 47 lorries. Just two months prior to the tragedy P&O had acquired ownership of the ill-fated Townsend Thoresen Car Ferries, and its 22 ferries.
As a result of the tragedy safety regulations in connection with ferries have been vastly improved over the past 16 years. Only new legislation on corporate killing is still outstanding.